İsviçreli firma itiraz etti: Tekirdağ merkezli firma çalışanlarına tutuklama kararı çıktı

ASAYİŞ 12.03.2021 - 19:03, Güncelleme: 30.03.2022 - 17:14
 

İsviçreli firma itiraz etti: Tekirdağ merkezli firma çalışanlarına tutuklama kararı çıktı

İstanbul’dan Çin’e 36 milyon lira değerinde bakır yerine kaldırım taşı gönderdiği öne sürülen şüpheliler hakkında ev hapsi kararı verilmişti. Son yılların en büyük dolandırıcılık olayıyla ilgili İsviçreli firma, avukatları aracılığıyla ev hapsi kararına itiraz etti.
İsviçre merkezli Mercuria Energy Trading SA isimli bir firma, Tekirdağ merkezli, bakır ve prinç metal ticareti yapan bir firma ile 36 milyon dolarlık anlaşma yaptı. Yapılan anlaşmayla belirlenen rakam tutarında bakır konteynerlere yüklenerek gemiyle Çin'e gönderilecekti. Ancak Çin'e gönderilen 326 konteynerde bakır yerine kaldırım taşı çıktı. OPERASYON DÜZENLENDİ Firma avukatları olayla ilgili şikayetçi olunca Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü 5 aylık çalışma yaptı. Tekirdağ merkezli firmanın yaklaşık 2 buçuk milyonluk kaldırım taşı satın aldığı belirlendi. BAKIR VE TAŞLAR DEĞİŞTİRİLDİ Araştırmalarda, konteynerlere önce bakır koyarak mühür vurularak gümrükleme yapıldığı, ardından konteyner gemiye götürülürken mühür kırılarak, bakır ve kaldırım taşının değiştirildiği belirlendi. Şüphelilerin bir kaç konteynerlik bakır kullandıkları, konteynerlerden aldıkları bakırları da yeni gümrük işlemi yaparken kullandıkları öne sürüldü. 16 ŞÜPHELİ Bu şekilde 326 konteynere taş yüklendiği ortaya çıktı. Elde edilen delillerin ardından Mali Polis önceki hafta firma yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 16 şüphelinin yakalanması için operasyon düzenledi. EV HAPSİ VERİLDİ Eş zamanlı gerçekleşen baskında 15 şüpheli yakalandı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüpheliler adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden, biri savcılıktan biri mahkemeden adli kontrolle serbest kalırken 13 kişi için “Ev hapsi” kararı verildi. 11'İ İÇİN TUTUKLAMA KARARI Dolandırılan İsviçreli firma, avukatları aracılığıyla karara itiraz etti. Mahkeme itirazı haklı bulunca 13 şüpheliden 11‘i hakkında tutuklama kararı verildi. Mali Şube ekipleri o şüphelileri gözaltına alarak mahkemeye sevk etti. İlk operasyonda bulunamayan firari şüphelinin ise dün yakalandığı ve tutuklandığı öğrenildi.
İstanbul’dan Çin’e 36 milyon lira değerinde bakır yerine kaldırım taşı gönderdiği öne sürülen şüpheliler hakkında ev hapsi kararı verilmişti. Son yılların en büyük dolandırıcılık olayıyla ilgili İsviçreli firma, avukatları aracılığıyla ev hapsi kararına itiraz etti.

İsviçre merkezli Mercuria Energy Trading SA isimli bir firma, Tekirdağ merkezli, bakır ve prinç metal ticareti yapan bir firma ile 36 milyon dolarlık anlaşma yaptı. Yapılan anlaşmayla belirlenen rakam tutarında bakır konteynerlere yüklenerek gemiyle Çin'e gönderilecekti. Ancak Çin'e gönderilen 326 konteynerde bakır yerine kaldırım taşı çıktı.

OPERASYON DÜZENLENDİ

Firma avukatları olayla ilgili şikayetçi olunca Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü 5 aylık çalışma yaptı. Tekirdağ merkezli firmanın yaklaşık 2 buçuk milyonluk kaldırım taşı satın aldığı belirlendi.

BAKIR VE TAŞLAR DEĞİŞTİRİLDİ

Araştırmalarda, konteynerlere önce bakır koyarak mühür vurularak gümrükleme yapıldığı, ardından konteyner gemiye götürülürken mühür kırılarak, bakır ve kaldırım taşının değiştirildiği belirlendi. Şüphelilerin bir kaç konteynerlik bakır kullandıkları, konteynerlerden aldıkları bakırları da yeni gümrük işlemi yaparken kullandıkları öne sürüldü.

16 ŞÜPHELİ

Bu şekilde 326 konteynere taş yüklendiği ortaya çıktı. Elde edilen delillerin ardından Mali Polis önceki hafta firma yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 16 şüphelinin yakalanması için operasyon düzenledi.

EV HAPSİ VERİLDİ

Eş zamanlı gerçekleşen baskında 15 şüpheli yakalandı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüpheliler adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden, biri savcılıktan biri mahkemeden adli kontrolle serbest kalırken 13 kişi için “Ev hapsi” kararı verildi.

11'İ İÇİN TUTUKLAMA KARARI

Dolandırılan İsviçreli firma, avukatları aracılığıyla karara itiraz etti. Mahkeme itirazı haklı bulunca 13 şüpheliden 11‘i hakkında tutuklama kararı verildi. Mali Şube ekipleri o şüphelileri gözaltına alarak mahkemeye sevk etti. İlk operasyonda bulunamayan firari şüphelinin ise dün yakalandığı ve tutuklandığı öğrenildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tekirdaginsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.