TEKİRDAĞ’DA 4 MAĞARA TESCİLLENDİ

SARAY 29.01.2021 - 21:38, Güncelleme: 30.03.2022 - 17:14
 

TEKİRDAĞ’DA 4 MAĞARA TESCİLLENDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Tekirdağ’ın Saray ilçesinde 4 adet mağara tescil edildi.
Tekirdağ’da farklı statüler altında korunan ve henüz koruma altına alınmamış özellikleri, güzellikleri pek fazla bilinmeyen mağaralar bulunuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Doğal mağaralarda araştırmalar yapılarak mağaraların jeolojik, ekolojik özellikleri tespit edildi. Mağaraların her birinin tabiat varlığı olarak tescil edilmesi, koruma altına alınması yönünde başlatıldı. 2020 yılında Tekirdağ’ın Saray ilçesinde bulunan mağaraların yapısı, sahip olduğu jeolojik ve ekolojik doğal değerlerin durumu Bakanlık tarafından “Trakya Bölgesi ile Marmara Bölgesi’nde Yer Alan Bazı Mağaraların Araştırılması” Projesi kapsamında adı geçen mağara oluşumlarına ilişkin araştırma raporlarının hazırlandı.  GÖRSEL ZENGİNLİK İÇERİYOR Araştırma raporlarda bilimsel, jeolojik-jeomorfolojik, ekolojik açıdan değerli, doğal oluşumlar ve görsel zenginlikler içeren, insan yararı açısından turizm veya farklı amaçlarla kullanım faaliyetlerine uygunluk arz eden mağaraların sınırları belirlendi. Araştırmalarda, daha sonra ‘Mağara Koruma Alanı’ belirlenerek, alana ilişkin Edirne Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nca uygun görülerek Bakanlığa gönderildi. TABİAT VARLIĞI OLARAK TESCİLLENDİ Bakanlıkça, 10 Temmuz 2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 109’uncu maddesi 1’inci fıkrası (b) bendi uyarınca koruma alanı sınırları belirtilen mağaranın tabiat varlığı olarak tescili yapıldı. Tekirdağ’ın Saray ilçesine bağlı Bahçeköy Mahallesi’nde tescil edilen mağaralar şöyle: Ceneviz 1 Mağarası B Grubu, Ceneviz 2 Mağarası A Grubu, Ceneviz 3 Mağarası B Grubu, Saklısu Mağarası C Grubu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Tekirdağ’ın Saray ilçesinde 4 adet mağara tescil edildi.

Tekirdağ’da farklı statüler altında korunan ve henüz koruma altına alınmamış özellikleri, güzellikleri pek fazla bilinmeyen mağaralar bulunuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Doğal mağaralarda araştırmalar yapılarak mağaraların jeolojik, ekolojik özellikleri tespit edildi. Mağaraların her birinin tabiat varlığı olarak tescil edilmesi, koruma altına alınması yönünde başlatıldı.
2020 yılında Tekirdağ’ın Saray ilçesinde bulunan mağaraların yapısı, sahip olduğu jeolojik ve ekolojik doğal değerlerin durumu Bakanlık tarafından “Trakya Bölgesi ile Marmara Bölgesi’nde Yer Alan Bazı Mağaraların Araştırılması” Projesi kapsamında adı geçen mağara oluşumlarına ilişkin araştırma raporlarının hazırlandı. 

GÖRSEL ZENGİNLİK İÇERİYOR

Araştırma raporlarda bilimsel, jeolojik-jeomorfolojik, ekolojik açıdan değerli, doğal oluşumlar ve görsel zenginlikler içeren, insan yararı açısından turizm veya farklı amaçlarla kullanım faaliyetlerine uygunluk arz eden mağaraların sınırları belirlendi. Araştırmalarda, daha sonra ‘Mağara Koruma Alanı’ belirlenerek, alana ilişkin Edirne Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nca uygun görülerek Bakanlığa gönderildi.

TABİAT VARLIĞI OLARAK TESCİLLENDİ

Bakanlıkça, 10 Temmuz 2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 109’uncu maddesi 1’inci fıkrası (b) bendi uyarınca koruma alanı sınırları belirtilen mağaranın tabiat varlığı olarak tescili yapıldı.
Tekirdağ’ın Saray ilçesine bağlı Bahçeköy Mahallesi’nde tescil edilen mağaralar şöyle: Ceneviz 1 Mağarası B Grubu, Ceneviz 2 Mağarası A Grubu, Ceneviz 3 Mağarası B Grubu, Saklısu Mağarası C Grubu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tekirdaginsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.